Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een keuken?

ontwerpen keuken

Waar moet je op letten bij het ontwerpen van een keuken?

Ben je bezig met het uitkiezen van een nieuwe keuken? Dan hoeven we je niet uit te leggen dat het best nog lastig kan zijn om van het idee in je hoofd een droom model in de praktijk te maken. In dit artikel helpen we jou graag om je droom werkelijkheid te laten worden. We hebben alles op een rijtje gezet waar je op moet letten als je gaat kijken naar keukens. Als je met deze dingen aan de slag gaat ontdek je vanzelf hoe jouw droomkeuken er in het echt uitziet. Lees dus snel verder als je alles wilt weten over wat er komt kijken bij het kiezen van aanrechtkasten, keukenbladen, keukenapparatuur en nog veel meer. 

Plattegrond van de ruimte

De keuken die je kiest moet passen in de beschikbare ruimte die je hebt. Er zijn verschillende modellen te krijgen. Van een hoekmodel met uitzicht op de tuin tot een groot kookeiland met kastenwanden eromheen. Je kunt ook kiezen voor een U-vorm of een rechthoekige variant. Hou er rekening mee dat je altijd voldoende ruimte hebt om te lopen tussen de verschillende kasten en apparaten en denk na over de routing van de keuken. De vaatwasser is bijvoorbeeld handig in de buurt van de wasbak. En een oven wil je niet zo hoog plaatsen dat je er bijna niet meer bij kan.

Maak een keukenplan met een budget

We raden je aan om voor je keuken een plan te maken en van tevoren een budget vast te stellen. Een plan omvat al je eisen en wensen met betrekking tot functionaliteit en gebruik van de ruimte. Niet alleen de inrichting, de grote apparatuur en de kleinere apparaten wil je in kaart brengen. Denk ook na over waar je extra stopcontacten wilt hebben voor het gebruik van bijvoorbeeld een deegmachine of een blender. Hou er bij het budget rekening mee dat je niet te hoog inzet. Je hebt er niks aan als je uiteindelijk financieel in de problemen komt.

Bepaal welke apparaten je nodig hebt

Maak een uitgebreide lijst van de apparaten die je nodig hebt in de keuken. Denk hierbij aan een oven, stoomoven, vaatwasser, kookplaat en bijvoorbeeld een magnetron. En ook aan een waterkoker, een koffiemachine, een blender en alle apparaten die je verder regelmatig gebruikt. Maak een lijst van essentiële apparaten en een lijst van apparaten die je, als het budget het toelaat, graag wil hebben. Zorg ook voor voldoende opbergruimte voor de spullen zodat je niet je hele aanrecht vol hebt staan. Dat is niet mooi en niet handig.

Kies de stijl en de kleur van de keuken

Verdiep je in de stijl die je mooi vindt voor in jouw keuken en hou eventueel rekening met de stijl van de rest van het huis. Je kunt gaan voor een keuken vol kleur of een keuken in rustige tinten. Verder kun je alles kiezen van modern tot klassiek en zijn er verschillende materialen te vinden. Natuurlijke materialen zijn over het algemeen duurder dan andere materialen.

Deel dit artikel