Wat is essentieel voor het runnen van een onderneming?

runnen onderneming

Wat is essentieel voor het runnen van een onderneming?

Het starten van een eigen onderneming is een droom voor velen. Logisch! Het is ook heel leuk, maar er komt ook heel wat bij kijken. In onze blog bespreken wij de essentiële punten voor het starten en het runnen van je eigen onderneming. Zodat jij je kindje tot een succes kan leiden!

Kies een rechtsvorm

Voordat je daadwerkelijk kunt beginnen dien je een rechtsvorm te kiezen. De rechtsvorm die je kiest heeft onder meer gevolgen voor de aansprakelijkheid van de organisatie, maar ook voor bepaalde belastingverplichtingen. Er zijn ontzettend veel rechtsvormen waar je uit kan kiezen, bijvoorbeeld:

  • Eenmanszaak:
  • Vennootschap onder firma (vof):
  • Stichting

Dit zijn een 3-tal rechtsvormen waar uit gekozen kan worden. De lijst kan nog veel langer en breder, want zonder dat je het doorhebt hebben wij de besloten vennootschap (bv) niet genoemd. Na dat jij je rechtsvorm hebt gekozen schrijf jij je in bij de KvK. Het is van belang dat je deze 2 stappen secuur uitvoert, want anders zijn de nare gevolgen voor jou als ondernemer. Of je nou startende bent of al een tijdje in de business zit, geen 1 ondernemer wil problemen.

Zorg voor het juiste materiaal

Of je nu als ZZP’er te werk gaat of als ondernemer met personeel zorg dat jezelf en je personeel niks te kort komt. Zorg voor de juiste materialen en werkkleding. In veel sectoren is het dragen van werkkleding ook verplicht, omdat het voor veiligheid zorgt. Werkkleding kopen is dus een investering in je bedrijf en mag niet onderschat worden. Want je wilt niet dat iemand iets overkomt of dat nu jezelf is of 1 van je personeelsleden. Daarnaast is werkkleding niet alleen belangrijk voor de veiligheid, het representeert ook het bedrijf als eenheid.

Administratie

Vaak is dit onderdeel het grootste struikelpunt voor ondernemers, want ga je de administratie zelf doen of laat je dat doen? Het niet voor elkaar hebben van de administratie is voor iedere ondernemer, klein of groot, een groot risico. Je kan hierdoor in de problemen komen met de belastingdienst of andere overheidsinstanties. Dat wil je niet, want behalve dat het veel stress en financieel een groot risico is, geeft het je onderneming ook nog eens een slechte naam. Kort door de bocht: het brengt niks positiefs met zich mee. Voorkomen is beter dan genezen. Administratie kan aardig wat tijd in beslag nemen, helemaal als je er niet helemaal in thuis bent. Daarom is het aan te raden om een boekhouder of dergelijke in armen te nemen. Want is jouw kostbare tijd het waard? Ben jij liever uren aan het stunten om de boekhouding voor elkaar te krijgen of steek jij die kostbare uren het liefst in je onderneming? Hecht waarde aan je tijd en besteed de administratie uit, want een goede boekhouder verdient zichzelf toch wel terug!

Wij hebben bovenstaand 3 essentiële punten omschreven voor zowel de startende- als gevorderde ondernemer. Wij hopen jou geholpen te hebben om je scherp te houden als ondernemer of als leidraad voor als je gaat starten!

 

Deel dit artikel