Kaki fruit – een echt oranje gezond makertje

kakifruit

Kaki fruit – een echt oranje gezond makertje

Heb je er meteen een beeld bij? Het is geen appel of peer. Heeft wel iets weg van een tomaat. Kaki fruit is een oranje vrucht met zoetig en sappig vruchtvlees onder een stevig schilletje. Geboortegrond is China maar tegenwoordig vind je kaki bomen in veel warme landen terug. Een andere naam voor kaki is persimmon. Er zijn diverse soorten kaki en de meest bekende gaat door het leven als sharon. Dit is feitelijk een kaki soort die in Israël is geteeld. De sharon ligt ook vaak in de Nederlandse supermarktschappen en bevat minder pitten en minder looizuur rijk als andere kaki soorten. Sharon is dus een heerlijk behapbare kaki. Waar hap je dan in rond? De kaki bestaat voor viervijfde uit water. Eet je er eentje, dan heb je een dikke 100 calorieën tot je genomen. Verder at je dan vooral het volgende:

  • suiker – 12,5 gr
  • koolhydraten – 18,6 gr
  • vezels – 2,6 gr

Kaki fruit inzetten voor je gezondheid

De oude Chinezen zeiden het al: kaki is gezond en wel tegen hoofdpijn, rugpijn en voetklachten. Bovendien kan het je weerstand een stuk oppeppen. Moderne wetenschappers beamen na onderzoeken deze aannames. Het immuunsysteem, je spijsvertering, je botten en je bloedvaten hebben er baat bij. En een flinke surplus aan antioxidanten ruimt gevaarlijke vrije radicalen in je lichaam op. Hoe zien de gezondheidsclaims van kaki er nu precies uit?

Kaki fruit heeft een superieure antioxidant

Een paar flinke happen kaki kunnen koortsverlagend werken. De ietwat harde schil van de kaki kun je beter niet wegsnijden. Als gezondheid je lief is, dan eet je de schil mee. Hier zit een super sterke antioxidant in, proanthocyanidine. Er is dan ook een claim dat je met kaki fruit het verouderingsproces behoorlijk tegen kunt gaan. Heb je vaak last van hooikoorts of een andere allergie? Ook dan is dit fruit goed inzetbaar. Bij allergie komt er veel histamine vrij en kaki weet dit niveau naar onderen te brengen. Het is een hele goede histamine-remmer.

De gezonde ‘knipoog’ van kaki 

Kaki fruit kan zich op nog veel meer gezonde dingen beroepen. Het fruit staat bekend om haar antivirale en antibacteriële werking. Je immuunsysteem haalt graag de hoge gehaltes aan vitamine A en C uit de vrucht. Ook je gezichtsvermogen is gediend met een kaki zo nu en dan. Verantwoordelijk zijn nu de stofjes luteïne en zeaxanthine. Die werken goed voor je netvlies en helpen om sommige oogziektes te verhelpen of in elk geval te minimaliseren. Zo kan kaki staar verminderen. Je las al dat kaki liefst 2,6 gr per 100 gr aan vezels heeft. Hoognodig om je spijsvertering op orde te houden. 

In de strijd met slecht cholesterol

Het houdt niet op met gezondheidsvoordelen waar het de kaki betreft. De tannine van dit fruit werkt cholesterolverlagend en brengt ook andere bloedvetten naar beneden. Vooral ons ‘slechte’ cholesterol LDL zakt bij gebruik van kaki. En dat is goed want zo vermindert de kans op diverse hart- en vaatziekten. Kaki loopt ook samen met tomaat voorop met lycopeen, een antioxidant die het hart sterk helpt houden en ondertussen ook nog de risico’s op prostaatkanker vermindert. Kaki fruit is maagversterkend, helpt tegen buikloop en zelfs stralingsziekten. Er zijn veel redenen om eens een kaki te snoepen; alleen niet als je een prikkelbare darm syndroom hebt! Een andere, zeer gezonde vrucht is de Jackfruit; lees er gauw meer over!

Deel dit artikel