Groenten en fruit bewaren

groeten en fruit bewaren

Groenten en fruit bewaren

Verse biologische groenten en fruit zijn vol van smaak. Om dit te behouden spelen de juiste temperatuur en luchtvochtigheid tijdens opslag een doorslaggevende rol. Hier leest u meer over de optimale omstandigheden.

De juiste plek om groenten en fruit te bewaren

De koelkast is de ideale bewaarplek voor veel soorten voor groente en fruit bewaren. De kou vertraagt ​​het stofwisselingsproces van de plant, dat doorgaat na de oogst. Het voortgaande stofwisselingsproces heeft echter ook voordelen, omdat op deze manier met name fruit kan blijven rijpen. Daarom zijn er zeer verschillende aanbevelingen, afhankelijk van het soort fruit of groente.

De koelkast als ideale bewaarplek

De groenten kunt u het beste per soort apart bewaren in luchtdoorlatende of geperforeerde folie. Onder de film vormt zich een hoge luchtvochtigheid van meer dan 90 procent, die beschermt tegen uitdroging en de versheid langer behoudt. Fabrikanten van koelkasten houden hier rekening mee en bieden nu apparaten aan die speciale technologie gebruiken in bepaalde zogenaamde groente- of biologische versvakken om een ​​optimale luchtvochtigheid en constant lage temperaturen te garanderen. In deze compartimenten worden de temperaturen gedeeltelijk teruggebracht tot net boven nul graden Celsius. Niet alle soorten groenten en fruit verdragen deze kou, maar sla, bloemkool, broccoli, kool, spinazie en uien zijn veel langer houdbaar. Wortelen zijn zelfs na twee weken nog knapperig en vers. Fruit zoals appels, kiwi’s, druiven, pruimen, abrikozen en aardbeien zijn ook ideaal om in de koelkast te bewaren. Belangrijk om te weten: Veel fruitsoorten, zoals kiwi’s, peren en abrikozen, zijn pas rijp voor consumptie als ze bij kamertemperatuur onrijp zijn.

De juiste opslag voor koudegevoelige artikelen

Kougevoelige groenten en fruit voelen zich niet prettig in de koelkast. Koudegevoelige groenten zijn onder meer avocado’s, aubergines, komkommers, sperziebonen, paprika’s, courgettes en tomaten. Als deze soorten te lang bij lage temperaturen worden bewaard, kunnen er binnen en op het oppervlak bruine of waterglazige vlekken ontstaan. Er kan een vreemde smaak ontstaan ​​of er vindt helemaal geen narijping plaats. Tomaten blijven het langst vers op een donkere en matig koele plaats (tot 16 graden Celsius). Onder deze omstandigheden kan ook hun aroma zich optimaal ontwikkelen. Vruchten zoals ananas, bananen, mango’s, papaja’s en citrusvruchten moeten ook buiten de koelkast worden bewaard. Citroenen en sinaasappelen blijven over het algemeen een week of twee vers bij matige kamertemperatuur. Als fruit zoals kiwi’s of peren nog onrijp zijn, kunnen ze binnen enkele dagen op kamertemperatuur worden gegeten. Aardappelen in de koelkast bewaren is ook niet aan te raden, maar koel (onder de 15 graden Celsius, maar niet onder de 5 graden Celsius), droog en donker bewaren in een voorraadkast of in de kelder is ideaal. Als dit niet beschikbaar is, is het het beste om kleine hoeveelheden te bewaren en deze snel op te maken.

Let op

Sommige soorten fruit, zoals appels, abrikozen, peren, nectarines, perziken en pruimen, stoten een natuurlijk “rijpingsgas” uit dat ethyleen wordt genoemd. Als het fruit samen met groenten en fruit wordt bewaard die bijzonder gevoelig zijn voor ethyleen, zoals kiwi’s, broccoli, tomaten en komkommers, versnellen ze hun rijpingsproces.

Hoe koud bewaren?

fruit

Appels, peren 0 – 5 °C
Kiwi’s 0 – 0,5 °C
Druiven 1 – 4 °C
Meloenen, rijp 2 – 3 °C
Citrusvruchten 5 – 8 °C
Ananas 10 – 12 °C
Avocado’s 10 – 15 °C
Mango’s 12 – 14 °C
Bananen 13 – 15 °C, maar nooit inde koelkast bewaren!

groenten

Prei, veldsla 0 – 1 °C
Champignons 0 – 1 °C
Bloemkool 0 – 1 °C
Wortelen 0 – 1 °C
Sperziebonen 7 – 8 °C
Aubergines 8 – 10 °C
Courgette 8 – 10 °C
Paprika’s 8 – 10 °C
Tomaten 12 – 15 °C

Deel dit artikel