Het verschil tussen kruiden en specerijen

kruiden en specerijne

Het verschil tussen kruiden en specerijen

Voor iedereen die met passie kookt, is het gebruik van kruiden en specerijen vanzelfsprekend. Het verschil maakt vaak niet uit. Evenwichtig kruiden, het spel van smaken dat een maaltijd verandert in een maaltijd met een wow-effect, is belangrijk voor fijnproevers. Toch is het gebruik van de termen kruiden en specerijen interessant en niet helemaal hetzelfde! Hier kom je meer te weten!

Kruiden en specerijen zijn ingrediënten die je gebruikt om smaakcomposities te maken en die elk gerecht zijn karakter geven. Ze geven je eten net dat beetje extra en versterken de smaak van een ander ingrediënt. Niet voor niets werden in de Middeleeuwen specerijen uit verre landen belangrijker, al waren geïmporteerde ingrediënten als peper en nootmuskaat bijna onbetaalbaar.

In het dagelijks taalgebruik worden de twee termen kruiden en specerijen naast elkaar gebruikt, zonder dat iemand veel aandacht besteedt aan het verschil tussen kruiden en specerijen. De een zegt: “kruidenzout”, de ander “gekruid zout” – beide kunnen hetzelfde betekenen. Correct, kruidenzout mag geen andere ingrediënten bevatten dan zout en kruiden, maar gekruid zout wel.

Wat is dan het verschil tussen kruiden en specerijen?

Als je van het woord uitgaat, komen kruiden uit planten. Hiermee kunnen alleen delen van een plant worden bedoeld die zelf kruidachtig zijn. Er zijn bladeren, stengels en bloemen en hoe zit het met de wortels? Het woord is op zijn beurt in spice.

Deze betekenis is nog steeds terug te vinden in nieskruid of kurkuma, die farmacologisch van belang waren. Helaas geldt de wortel alleen voor gember, laos en dergelijke.

Bij specerijen is dat ietwat anders, het is een vrucht of hangt aan een struik of boom. Bijvoorbeeld peper, nootmuskaat of vanille – dit zijn bessen, fruit en peulen.

Of het nu gaat om kruiden of specerijen, volgens de levensmiddelenwetgeving zit het verschil in de plant. Daar vind je de definitie: “Kruiden zijn verse of gedroogde bladeren, bloemen, spruiten of delen daarvan.” Kruiden zijn een ondersoort van specerijen. Specerij is dan ook de overkoepelende term waaronder alle soorten specerijen vallen.

Om terug te komen op de kwestie van de bessen en peulen, die vanwege hun ingrediënten worden gebruikt als smaak- of geurstoffen – hier spreekt men terecht van “specerijen”. Een uitzondering is zout – het is niet van plantaardige oorsprong, maar wordt duidelijk gebruikt om te kruiden en wordt ook algemeen als specerij beschouwd.

Kruiden en specerijen – het verschil in de keuken

Eigenlijk bestaat hij niet. Beide worden op dezelfde manier gebruikt voor smaakverbetering. Het verschil in terminologie speelt een ondergeschikte rol, het gaat om de smaak. Daarom hebben we rondgekeken naar recepten die alleen kruiden en eventueel zout bevatten. Typische voorbeelden van pure kruidenkruiden zijn de kruiden uit de Provence, de alleskunners uit Zuid-Frankrijk of het typische Italiaanse kruidenmengsel.

Je vindt er vast één van de twee in je keukenkastje. De talrijke soorten peper dienen als voorbeeld van een klassieke specerij.

Meer weten?

Wil je meer weten over de vee kruiden en specerijen die er zijn? Neem eens een kijkje op keukenkruiden.eu.

 

 

Deel dit artikel