Wat is er zo bijzonder aan de toren van Pisa?
Zeg je Italië, dan zeg je allereerst uiteraard ‘pizza’, maar ook ‘de toren van Pisa.’ Italianen staan niet alleen bekend om het lekkere eten dat zij klaarmaken, maar ook de toren van Pisa is een enorm bekende bezienswaardigheid in Italië. De toren van Pisa (the leaning tower) is een echte toeristische pleister en trekt jaarlijks zo’n honderdduizenden bezoekers. Als er zoveel mensen de toren van Pisa bezoeken, moet dit wel betekenen dat de toren heel erg bijzonder is. De toren is meer dan de mensen die ertegenaan leunen of een andere foto schieten voor een mooi plaatje op Instagram. Laat ik beginnen bij de geschiedenis van de toren.
Waarom staat de toren scheef?
Een scheve toren is natuurlijk vanuit zichzelf al heel erg bijzonder. In 1173 begon men met de bouw van de klokkentoren die bijna maar liefst 56 hoog is. Men begon met bouwen en bouwen, zonder problemen. Althans, het eerste deel van de bouw ging goed. De tweede en derde deel verliepen niet zonder problemen. Het probleem lag bij de ondergrond: deze was te zacht, waardoor het gewicht van de toren wegzakte naar een kant. Tja, dan krijg je dus een scheve toren. Er werd doorgegaan met bouwen tot aan de achtste verdieping. De toren is echter nooit meer recht geworden. In eerste instantie een tegenvaller, maar als je tegenwoordig ziet hoeveel mensen er bewondering voor hebben valt dat toch wel mee.
Trappenlopen om de toren van Pisa te betreden
Natuurlijk zie je hoe scheef de toren van Pisa staat, maar voor de échte beleving zul je de toren moeten betreden. Je merkt dan pas hoe scheef de toren echt staat, vooral als je over de wenteltrappen loopt. Bereid je goed voor en houd je stevig vast: het zijn maar liefst 300 treden. Dat is het zeker waard, hoor. Eenmaal bovenop de toren heb je een indrukwekkend uitzicht over de plein en de stad.