Quercetine vitamine C, een ijzersterk koppel

Quercetine vitamine C

Quercetine vitamine C, een ijzersterk koppel

Quercetine komt voor in de hele plantenwereld en dus ook in fruit, groente en planten die je op je dagelijkse menu hebt staan. Het is als stof een beetje bitter van smaak en heeft een geelbruine kleur. Maar dat zie je niet als je gaat eten. Wel kun je het soms een beetje proeven. Quercetine zit niet helemaal door je groenvoer heen maar houdt zich voornamelijk op in de schil. Als je groenten en fruit eerst schilt voor je het gaat eten, doe je de goede effecten van quercetine grotendeels teniet. Want die schil je dan namelijk weg. Een van de dingen waar dit nutriënt goed in is, is vermoeidheid uitstellen door het centrale zenuwstelsel te stimuleren. En laat nu een bepaalde vitamine ook in staat zijn om vermoeidheid te verminderen: vitamine C! Neem je dus quercetine vitamine C tegelijk in, dan helpen beide stofjes samen om je moeheid te bestrijden. 

De weldaad van vitamine C

Quercetine heeft een opmerkelijk goede band met vitamine C. In de natuur zijn die beiden vaak een koppeltje. Met natuur bedoelen we dan planten, vruchten en groenten. Quercetine vitamine C als duo heeft een versterkende werking. We schuiven eerst vitamine C naar voren om te kijken waar deze alleen al goed in is:

 • instandhouding sterk gebit
 • bijdrage aan sterk blijvende botten
 • goed voor het lerend vermogen
 • bescherming tegen vrije radicalen
 • helpt de normale werking van bloedvaten
 • draagt bij tot immuunsysteem
 • vermindert vermoeidheid

De kracht van quercetine

Dan komt quercetine onder de loep. Dit antioxidant is een flavonoïde en heeft ook gunstige effecten in je lichaam:

 • beïnvloedt verouderingsproces positief
 • ontstekingsremmend
 • beschermt hart en bloedvaten
 • virusremmend
 • anti allergische effecten

Vitamine C en quercetine samen innemen, is een goed idee. Als flavonoïde versterkt quercetine de werking van vitamine C. Het doet dat door zijn antioxiderende en ontstekingsremmende werking. 

Hoeveel quercetine vitamine C mag je?

Hoe zit het met de doseringen van vitamine C. Kun je er teveel van innemen? De EFSA (Europese voedselveiligheidsautoriteit) heeft dat onderzocht. Ook bij grote inname van vitamine C werd geen giftigheid geconstateerd. Vitamine C wordt namelijk gereguleerd door je darmen. Krijg je teveel vitamine C, dan neemt het lichaam dat overschot niet op. En quercetine dan? Als je dit stofje eet omdat het in groente of fruit zit, lijkt het helemaal veilig. Ook als supplement is er weinig aan de hand, mits je je aan redelijke hoeveelheden houdt. En je het gedurende een periode tot je neemt. Bijvoorbeeld tweemaal per dag 500 mg en dat gedurende drie maanden. Alleen zeer hoge doses kunnen schade veroorzaken, maar dat geldt voor heel veel nutriënten. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, kunnen zich beter wel onthouden van een supplement. Bij zeer hoge doses kunnen hoofdpijn en tintelingen in de ledematen optreden. 

Quercetine vitamine C effect

Het innemen van quercetine met vitamine C leidt niet van de een op de andere dag tot resultaten. Maar na enige tijd kun je merken dat je immuunsysteem wat sterker wordt. En dat je minder snel ziek wordt dan vroeger. Er kan ook een bepaalde ‘nieuwe’ fitheid optreden. En mocht je griep hebben of verkouden zijn, dan lijkt dat met quercetine vitamine C sneller over te gaan.

Deel dit artikel